КУПЕТЕ СЛЪНЧЕВИ ОЧИЛА С 30% ОТСТЪПКА | Код: SUN30ALL | Валидност: до 31.10.2018 | Детайли

КУПЕТЕ ВСИЧКИ ДИОПТРИЧНИ СТЪКЛА С 10% ОТСТЪПКА  Валидност: до 31.10.2018

 

Често задавани въпроси:

 • Общи
 • Избор на очила онлайн
 • Диоптрични стъкла
 • Контактни лещи
Общи
 • Отказ от поръчка и връщане на стока
 • Възстановяване на суми при връщане на стока
 • Замяна на стока
 • Гаранция на продуктите
 • Доставка
 • За нас

Наша основна цел в Probvaiochila.bg е да сте на 100% удовлетворени от Вашата покупка! Ето защо, предоставяме 2 години гаранция срещу фабрични дефекти на всички стоки.

 

Всеки клиент има право да се откаже от своята онлайн покупка в срок от 14 дни от датата на закупуването й. 14 дневният срок започва да тече след получаването на стоките. Ако се случи периодът да изтече през неработен ден, срокът се удължава до първия работен ден. 

 

Ако искате да се откажете от Вашата поръчка или да я замените, моля попълнете нашия формуляр за отказ и го изпратете заедно със стоките. Моля уведомете ни, че искате да върнете стоките на телефон 0885/300 382 или на e-mail: office@probvaiochila.bg, за да Ви изпратим формуляра. В случай на замяна, стойността на продуктите може да бъде начислена към Вашия профил в сайта и да бъде използвана за следващи покупки.

 

Моля, имайте предвид, че стоките трябва да са в оригиналната си опаковка,  без следи от употреба или нарушаване на търговския им вид и да се изпратят с пълния комплект аксесоари. Също така, задължително трябва да са придружени с касова бележка (фактура) и попълнен формуляр за отказ. Не се приемат върнати пратки с наложен платеж без съгласието на Probvaiochila.bg.

Сумите се възстановяват в срок от 14 дни от получаването на върнатите продукти и на уведомлението за отказ.

Независимо от продукта, клиентът заплаща разходите за връщане на стоките, освен в случаите на основателна рекламация.

 

В зависимост от продукта:

 • Диоптрични рамки и слънчеви очила – възстановяваме цялата сума за закупените стоки;

 

 • Диоптрични стъкла – при вече изработени и монтирани диоптрични стъкла (с или без диоптър), ние ще възстановим само сумата за диоптричната рамка. Това се налага, защото диоптричните стъкла са изработени по поръчка и не могат да бъдат използвани повторно. Съгласно Чл. 57. ал 3 от ЗЗП не се възстановяват суми за доставка на стоки, изработени по поръчка на потребителя или съобразно неговите индивидуални изисквания;

 

 • Контактни лещи и разтвори – възстановяваме цялата сума – тези продукти се приемат само, ако са неразопаковани. 

Можете да поискате замяна на стока в 14 дневен срок след получаването ѝ. В тези случаи стойността на продуктите може да се начисли към Вашия профил в сайта, за да можете да я използвате за следващи покупки. Моля уведомете ни, че искате да замените стоките на телефон 0888/300 382. или на e-mail: office@probvaiochila.bg.

Всички продукти, предлагани от Probvaiochila.bg, са с осигурена гаранция от 2 години. Гаранцията покрива само фабрични дефекти на продукта. Всички други дефекти, възникнали вследствие на нормална употреба или резултат от удар, счупване или друга външна намеса не се покриват от гаранцията. При наличие на фабричен дефект, ние заменяме продуктите напълно безплатно за Вас. В такъв случай, моля обадете се на клиентския ни телефон 0885/300 382.

Моля, не се опитвайте да ремонтирате продуктите сами, защото в този случай не можем да ги приемем за фабричен дефект.

Нашите продукти могат да бъдат доставени до всяка точка на страната. Доставката е безплатна! Всички поръчки се изпращат с опцията „Тествай преди да платиш“. Приемането и плащането на поръчката се считат за потвърждение, че стоката е в добър търговски вид и няма видими фабрични дефекти. Ако желаете да върнете цялата или част от поръчаната стока, таксата за куриерска улсуга за връщането се дължи от вас, освен в случаите на основателна рекламация.

 

Срокове за доставка в зависимост от продукта:

 

- слънчеви очила и диоптрични рамки (включително с диоптрични стъкла) - до 4 работни дни

- контактни лещи - до 4 работни дни за лещи на склад, за поръчкови лещи ще Ви уведомим по телефон

- цветни лещи - до 4 работни дни, за цветни лещи с диоптър ще Ви уведомим по телефон

 • Поръчки, направени след 15:00ч в делничните дни , ще се обработват на следващия ден!
 • Поръчки,  направени събота, неделя и на официални празници, се обработват в първия работен ден!

Probvaiochila.bg си запазва правото да удължи срока на доставка в извънредни ситуации. Наш служител ще се свърже с Вас на посочените при поръчката телефон или e-mail, за да ви уведоми, ако има забавяне.

Probvaiochila.bg е собственост на фирма ЮНИГЛАС ООД. Основана през 1992г., днес фирмата разполага с екип от професионалисти, готови да Ви обслужат внимателно и професионално. Сайтът предлага най-голямото разнообразие на диоптрични рамки и слънчеви очила онлайн на достъпни цени. Фирмата е директен вносител на почти всички предлагани продукти – този факт гарантира качеството, произхода и добрите цени.

 

Нашата основна цел е да откриете най-подходящите очила за Вас! Ето защо, сайтът ни е лесен за използване и в него ще откриете много полезна информация.

 

Нашите основни принципи:

 

 1. Доволни клиенти

Ние се отнасяме с клиентите така, както искаме да се отнасят с нас. Ето защо, предоставяме 100% гаранция за удовлетвореност. Ако не сте напълно доволни от своята онлайн покупка, можете да ни върнете очилата в срок от 14 дни.

Вашите поръчки се обработват от висококвалифицирани оптици с многогодишен стаж. Екипът ни е винаги на разположение, ако имате нужда от консултация или съвет.

 

 1. Ниски цени

Нашите цени са значително по-ниски, благодарение на факта, че сме директни вносители. Предлагаме голямо разнообразие на намалени и промоционални модели.

 

 1. Оригинални продукти

Всички продукти, предлагани в Probvaiochila.bg, са оригинални и разполагат с две годишна гаранция срещу фабрични дефекти.
Над 95% от предлаганите стоки се внасят директно от нас. Диоптричните стъкла се окомплектоват с оригиналните им опаковки от производителя.

 

 1. Богато разнообразие

При нас ще откриете голямо разнообразие на диоптрични и слънчеви очила, контактни лещи и разтвори, както и диоптрични стъкла.

Избор на очила онлайн
 • Избор на очила при възрастни хора
 • Избор на очила при деца
 • Как да удължим живота на очилата си?
 • Съвети при покупка на очила онлайн
 • Избор на очила според формата на лицето
 • Мога ли да поръчам само диоптрична рамка без стъкла?
 • Как да си избера очила с подходящ размер?
 • Пробване на очила онлайн
 • Как да пробвам вкъщи безплатно 3 чифта очила?
 • Модул "Галерия"

Само едно нещо е важно при избора на рамка за възрастни хора: нейното тегло!  Кожата на възрастните хора е доста по-тънка от тази на другите. Често това води до дълбоки червени петна на мястото, на което наносниците лягат върху носа. Изберете рамка от титан или микрокристален полимер (Swissflex) или просто се свържете с наш оптик за съвет.

Ето няколко от характеристиките, за които трябва да следите при избор на детска рамка:

 

 1. Здрава конструкция

Това означава без рамки тип глазант или корда (рамки, които нямат метална или пластмасова част около стъклата) и без рамки от тънък метал. Те ще се счупят.

 

 1. Гъвкави шарнири

Шарнирът е частта, в която дръжките се свързват с предната част на очилата.

Децата огъват очилата си по начини, на които и йога би завидял. Шарнир с пружина би помогнал в тези случаи. Той позволява на дръжката да се огъне повече от вертикално положение.

 

 1. Стъкла от материалите TRIVEX, Hi-vex или 1.6

Това е извън темата на тази статия, но важността на здравите стъкла при децата не е за подценяване.

Ако спазвате тези правила, можете значително да удължите живота на очилата си:

 

 • Не почиствайте оптическите стъкла на сухо
 • Използвайте специализирани почистващи препарати или хладка вода и сапун
 • Не почиствайте с органични разтворители, препарати за почистване на прозорци, прах за пране - те ще увредят защитните покрития на очилата ви
 • Пазете стъклата от лак и други препарати за коса
 • Не почиствайте с грапави кърпи. Използвайте бърсалки от микрофибър или салфетки за еднократна употреба
 • Не притискайте стъклата при почистване, за да не надраскате покритията
 • Пазете очилата от удар, надраскване и висока температура
 • Не оставяйте очилата върху арматурното табло на колата, където температурата е много висока и поврежда органичните стъкла
 • Сваляйте очилата си само напред с две ръце и не ги оставяйте легнали върху стъклата

За съжаление, повечето очила не са евтини, особено ако искате маркови очила или имате рецепта, която изисква специални стъкла. За щастие, с развитието на интернет търговията можете да намерите продукти на по-добри и достъпни цени.

 

ОЧИЛА ОНЛАЙН – ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ:

 

Избор на рамка или слънчеви очила

В повечето сайтове има голямо разнообразие на рамки и слънчеви очила. Търсете фирма, която предлага разнообразни на цветове, материали и форми очила, а също мъжки, дамски и детски очила и намаления. По-голямото разнообразие ще ви помогне да откриете точните очила за вас. Много полезен е и софтуеъра, който позволява пробване на очила онлайн – качвате своя снимка, за да видите как ви стоят различните модели.

 

Избор на диоптрични стъкла

Докато рамките ви дават външния вид, стъклата ви позволяват да виждате. Търсете магазин, който предлага най-доброто разнообразие от материали и покрития с различни степени на изтъняване, както и стъкла с UV защита. Фотохромните стъкла са добър избор за много клиенти – те потъмняват на открито и изсветляват на закрито. Проверете дали сайтът предлага слънчеви очила с диоптър. Допълнителни екстри като UV защита, покритие против отблясъци и други могат да бъдат добавени срещу допълнителна сума.

 

Цени

Онлайн цените са по-евтитни. Можете да откриете различни екстри – например код за купон. При потвърждаване на поръчката, въвеждате кода и по този начин получавате допълнителна отстъпка. За някои модели ще получите безплатна доставка. Всички тези особености добавят стойност към вашата покупка и дори още повече си струва да пазарите онлайн.

 

Доставка

Колко бързо искате да получите новите си очила? Дори да поръчате очила от кварталния оптически магазин ще трябва да изчакате 2 или 3 дни. Ако имате нужда от очилата си в кратки срокове, потърсете сайт, който поддържа и актуализира наличностите на продуктите си. 

 

Професионализъм

Онлайн магазинът трябва да има компетентни специалисти и различни варианти за контакт. Много важно е да можете да се свържете по телефон или по мейл с магазина по всяко време. Достъпът до адекватна и полезна информация е важен и може да ви помогне много за избора на правилните очила.

Основният принцип при избор на форма на очилата е тя да контрастира с формата на лицето Ви. Съществуват няколко правила, с които трябва да се съобразяваме при всяка форма на лицето:

 

 1. Хоризонталните линии разширяват
 2. Вертикалните линии удължават
 3. Извитите линии смекчават
 4. Острите линии подчертават

 

Ако добавим тъмен цвят към някоя от горните линии, това ще засили още повече ефекта.

 

 

Овално лице

Овалните лица изглеждат добре с почти всякакви рамки. Рамката трябва да е широка колкото най-широката част на лицето/.

 

Продълговато лице

Това е лице, което е по-дълго отколкото широко. Изберете по-дълбока (по-дълга отдолу нагоре) от нормалното рамка, за да изглежда пропорционално на лицето. Друг начин да нарушите общата визия на дължина е да препоръчате рамка, на която дръжките са монтирани в долната част на кръжилата. Рамки с декорирани и оцветени дръжки също помагат за добавяне на широчина към лицето.

 

Квадратно лице

За клиенти с квадратна глава (по-къса и широка от нормалното) изберете рамка с меки овални форми, за да намалите ефекта на правите ъгли.

 

Кръгло лице

Изберете си рамка, която е по-широка отколкото дълбока. Също така, ако рецептата Ви позволява, изберете рамка, която има отличителни резки извивки или е по-ъгловата, за да добавите контраст. Ако изберете кръгла рамка, това ще привлече вниманието към кръглата форма на лицето, а ние искаме да го избегнем.

 

Триъгълник с основа нагоре

Когато челото е по-широко от брадата – опитвайте се да избегнете рамки с широка горна част на кръжилата, защото това ще акцентира още повече върху челото. Добре е рамките да са по-широки в долната си част и да имат ниско монтирани дръжки.

 

Триъгълник с основа надолу

Когато долната част на лицето е по-широка от горната – изберете рамки с по-широка горна част на кръжилата ще помогне за по-симетричен вид на лицето. Дръжките трябва да са монтирани високо. Рамки, които нямат метална част отдолу също са добър зибор.

 

Диамант

Когато бузите са изпъкнали – избягвайте рамки с по-широка долна част. За да разширите челото, изберете рамка с по-широка горна част. Препоръчителни са рамки с по-меки извивки и цветове.

 

 

В Probvaiochila.bg можете да поръчате само рамка без диоптрични стъкла. На всеки един артикул ще видите 2 бутона – „КУПИ СЪС СТЪКЛА“ и „КУПИ БЕЗ СТЪКЛА“. Ако желаете да закупите само диоптрична рамка, моля натиснете бутона „КУПИ БЕЗ СТЪКЛА“.

Проверете размера на очилата, които искате да поръчате и го сравнете с ваши очила, които ви стоят добре.

Ще откриете размерите на очилата в сайта ни вдясно от снимките им (когато разглеждате страницата на даден модел). Посоченият по-долу пример показва как изглеждат те. Първата иконка е размерът на кръжилото, втората – на моста и третата – на дръжката.

             

Обикновенно размерът на очилата ви е написан от вътрешната страна на дръжката. В редки случаи тази информация е разположена върху моста на очилата или върху наушника.

Ето защо, ако вече носите очила можете да откриете тези размери и да ги сравните с размерите на желаните очила от сайта.

 

Какво да търсите?

На вътрешната страна на очилата Ви може да има много информация – номер на модела, цвета, размер на кръжилото, размер на моста, размер на дръжката. Различните производители маркират очилата си по различни начини, но не се притеснявайте. По-лесно е да откриете информацията, която Ви е нужна отколкото си мислите!

Това, което търсите са две двуцифрени числа и едно трицифрено. Ето как да ги откриете:

 1. Двуцифрено число между 40 и 62 = Размер на кръжилото в мм
 2. Двуцифрено число между 14 и 24 = Размер на моста
 3. Трицифрено число между 120 и 150 = Размер на дръжката

 

Как да познаете цифрите:

Размерът на кръжилото и този на моста най-често са разположени едно до друго, като понякога са отделени с кутийка, например 52□18. Размерът на дръжката може да е веднага след тези цифри или след друга информация – например 52□18  130.

 

Какво да игнорирате:

Ако видите група от главни букви и числа, това обикновено е номера на модела и цвета. На примера горе, „MI 21 c. 23“ са: „MI 21” – модел, “c. 23” – цвят.

Искате да видите как Ви стоят различни модели рамки или слънчеви очила преди да ги поръчате?

 

Това е вече възможно благодарение на нашият „Софтуер за пробване на очила онлайн“.

Просто натиснете бутона „Пробвай“ разположен над всеки модел очила (в страницата, където разглеждате моделите) и ще се появи прозорец – тук можете да качите Ваша снимка или да се снимате с уебкамера. Отбележете позицията на очите си и натиснете бутона ОК.

Имате нужда от помощ? Моля свържете се с нас на телефон 0885/300 382, за да разговаряте с оптик, който ще Ви помогне.

Очаквайте скоро новата ни услуга - пробвай вкъщи безплатно 3 чифта очила!

 

Купуването на очила онлайн е по-лесно от всякога!

 

 1. Изберете 3 чифта очила от нашите колекции и ние ще Ви ги изпратим!

Можете да си изберете свободно слънчеви и/или диоптрични очила.

 

 1. Пробвайте очилата вкъщи и си изберете най-подходящите за Вас!

 

 1. Задръжте и платете очилата, които Ви харесват най-много!

 

 

Целта на нашият модул ГАЛЕРИЯ е да помогне на клиенти, които не са сигурни в избора си на очила.

Тук можете да качите Ваши снимки от сайта с до 4 различни модела очила и чрез гласуване да получите мнения на приятели и познати за това кои очила Ви отиват най-много. Гласуващите не виждат вота на останалите, затова гласовете им не се влияят от чуждото мнение. По този начин получавате различен процент гласове за различните модели. Можете да прегледате вота си по всяко време и когато сте убедени, да направите правилната покупка.

 

Как мога да кача снимките си за гласуване?

За да качите снимките си е нужно да направите следното:

Когато пробвате даден модел очила през софтуеъра, долу вдясно ще видите бутон „Добави в галерия“ и под него четири празни квадратчета. Ако желаете да запазите и изпратите очилата, които пробвате за гласуване, натиснете символа „+“. Очилата ще се запазят в първото квадратче.

По същия начин можете да запазите общо 4 снимки с различни модели. Ако желаете да премахнете даден модел, изберете го и натиснете символа „-“.

Когато сте готови просто натиснете бутона „ОК“. Вашите снимки ще бъдат качени на сайта до 24 часа след преглед от администратор.

 

Мога ли да изтрия снимките си?

По всяко време можете да изтриете снимките си от сайта и никой няма да ги вижда. Просто влезте в профила си, отидете на снимките си и натиснете бутона "Изтрий фотосесията и снимките".

 

Как мога да разгледам снимките си и да проверя вота си?

За да разгледате снимките си е нужно да влезете в профила си. От начална страница на сайта изберете бутон "Моите снимки" (горе вдясно). Другият начин е да влезете в модула „Галерия“ и след като страницата се зареди, да изберете бутон "Моите снимки".

 

Как мога да гласувам за други потребители?

Отново от начална страница на сайта изберете бутон „Галерия“. Тук ще видите всички снимки на други потребители. Изберете потребител, за който искате да гласувате и оставете вота си.

 

Диоптрични стъкла
 • Гаранция
 • Какво е PD разстояние и как да го измеря?
 • Как да разчета рецептата си?
 • Очила за работа с компютър BLUE CUT
 • Мога ли да поръчам само диоптрични стъкла за моята рамка?
 • Как да поръчам диоптрични стъкла?
 • Гаранцията за фабрични дефекти на покритията на всички стъкла е 2 години. Фирмата не носи отговорност за механично надраскване на стъклата, за счупване (освен ако не са от материалите TRIVEX или Hi-vex) и за дефекти възникнали вследствие на неправилна употреба

 

 • Преди изпращане, очилата преминават 3-степенна проверка за: ​

- дефекти на стъклата 

- качество на монтажа 

- коректност на диоптрите

 

 • Диоптричните стъкла предлагани от Probvaiochila.bg са с много високо качество и доказан произход

 

 • Всеки клиент получава оригиналните опаковки на стъклата

 

 • Обработката и монтажът на стъклата се извършват от квалифицирани оптици с многогодишен опит

 

 • Работилницата на фирмата е оборудвана с най-качествената японска апаратура

 

Ако Вашата рецепта няма попълнено PD разстояние, ще трябва сами да го измерите. PD е точното разстояние в милиметри от средата на едната Ви зеница до средата на другата. Това разстояние се използва при монтажа на стъклата, защото то определя къде да се постави оптическия им център.

 

Следвайте стъпките, за да измерите успешно своето PD:

 1. Поставете линийка пред очите си, като я опрете на носа си
 2. Изравнете началната точка (0 мм) с лявата си (или дясна) зеница. Това измерване е правилно, само ако гледате точно напред.
 3. Погледнете се в огледалото или помолете някой да разчете линийката вместо Вас. Ако някой Ви помага за разчитането на линийката, той трябва да застане на Вашата височина (да не е по-висок или по-нисък)
 4. Когато чертичката на 0 мм е правилно позиционирана върху лявата Ви (дясна) зеница, чертичката която е в средата на дясната (лява) зеница отбелязва Вашето PD.
 5. Повторете процедурата 2-3 пъти, за да сте сигурни в резултатите.

 

Означение "Sph" – попълва се, ако имате далекогледство или късогледство

Означение "Cyl" – попълва се, ако имате астигматизъм

Означение "Axis" – попълва се, ако имате астигматизъм

Означение "ADD" – попълва се, ако имате нужда от диоптри за далечно и за близко разстояние

Означение "OD" – дясно око

Означение "OS" – ляво око

Означение "PD" – PD е точното разстояние в мм от средата на едната Ви зеница до средата на другата

 

Ако желаете наш оптик да ви помогне с разчитането на рецептата, моля свържете се с нас на телефон 0885/300 382 или на e-mail: office@probvaiochila.bg.

BLUE CUT – Ново революционно покритие

 

Синята светлина

Синята светлина има най-късата дължина на вълната във видимия спектър на светлината. Колкото по-къса е дължината на вълната, толкова по-силна е енергията ѝ, поради което въздейства най-силно върху окото.

 

Източници на синя светлина

 • Всички видеодисплеи: компютри, смартфони, таблети, телевизори и др.
 • Енергоспестяващо осветление: флуоресцентно осветление, осветление

 

Вреди причинени от синята светлина:

 

Умора в очите

Поради широкото разпространение на смартфоните, таблетите, компютрите, както и на енергоспестяващото осветление, все повече хора страдат от признаци на очна умора. Основна причина за това е синята светлина. Допълнителен фактор за умората е и факта, че синята светлина се разсейва най-много и причинява трептене на образа.

 

Електронните устройства – причина за безсънието

Според проучвания синята светлина привлича и увеличава вниманието ни през деня. Честото излагане на такава светлина обаче подава сигнали към мозъка ни да намали отделянето на мелатонин. Ниското ниво на мелатонин ни казва да се събуждаме и да сме по-бдителни. Ето защо, продължителното излагане на синя светлина нарушава здравословния сън.

 

Други рискове

Може би най-голямата заплаха от синята светлина е факта, че тя изиграва роля при развитието на заболяването макулна дегенерация (най-вече чрез процеса фото-оксидация). Хора с повишен риск от заболяването трябва да предпазват очите си от синята светлина.

 

Новото покритие BLUE CUT

Технологията за ограничаване на част от синята светлина, е развита за първи път през 2011 г. като първото в света покритие, което ефективно намалява постъпващата в окото синя светлина. Новата технология използва предимството на антирефлексното покритие, като увеличава отразяването на синята светлина и така предотвратява попадането ѝ в окото. С последното усъвършенстване на технологията през 2012 г., намаляването на количеството синя светлина, попадащо в окото, е цели 35%.

 

За кого е подходящо покритието BLUE CUT?

 • За хора, които носят очила с диоптър
 • За всички, които използват видеодисплеи
 • За всички, които са изложени на флуоресцентна или LED светлина
 • За хора с повишен риск от развитие на макулна дегенерация
 • За всички, които искат да защитят очното си здраве

 

„Решавайки един от проблемите на новата ера, свързан с използването на дигиталните устройства и тяхното въздействие върху очите, технологията за ограничаване на част от синята светлина BLUE CUT може да бъде наречена революционно откритие на съвремието“.

Можем да заменим стъклата на Вашите очила. За целта, трябва да ни изпратите рамката, рецепта и Вашето PD разстояние. Моля свържете се с наш оптик, за да уточним подходящите за Вас стъкла.

За да поръчате диоптрични стъкла е нужно да имате рецепта или да знаете своите диоптри. Разбира се, можете да си поръчате стъкла дори да нямате нужда от диоптър – например: защитни стъкла за работа с компютър.

 

Изберете опцията КУПИ СЪС СТЪКЛА от страницата на диоптричната рамка, която сте харесали. Сайтът ще ви преведе през процедура в 3 стъпки за избор на диоптрични стъкла. 

 

В стъпка 1 изберете вида на стъклата и екстрите им.

В стъпка 2 попълнете своите диоптри, като ги препишете от рецептата си или просто ги въведете, ако ги знаете. Тук също така е важно да напишете своето PD (междузенично разстояние) – ако няма PD записано на рецептата Ви, много лесно можете да го измерите сами. След това посочете за какво разсточние искате да използвате очилата.

В стъпка 3 можете да прегледате поръчката си и да я потвърдите.

Контактни лещи
 • Пробване на цветни лещи онлайн
 • Основна информация за контактните лещи
 • Грижа за контактните лещи
 • Наобратно ли е лещата ми?
 • Слагане и сваляне на контакни лещи
 • Контактните лещи и UV лъчите
 • Гримът и контактните лещи
 • Контактната леща заседна в окото ми!
 • 10 мита за контактните лещи
 • Контактни лещи или очила?
 • Нашите цветни лещи
 • Еднодневните лещи - здравословен избор
 • Лещи за преспиване и продължително носене
 • Мога ли да съхранявам лещите си във вода?
 • Контактни лещи след рефрактивна операция

Желаете ли да видите как ще ви стоят различни цветове лещи? Благодарение на нашият софтуеър за пробване на лещи онлайн, това е по-лесно от всякога!

 

Изберете „Цветни лещи“, качете ваша снимка и настройте позицията на очите си, като следвате процедурата. След това изберете от менюто "Пробвай цветни лещи" и просто кликнете върху различните цветове и ще ги видите върху очите си!

Имате възможност да разгледате снимката си отблизо, да я запазите и да я споделите с приятели във Facebook или на e-mail.

Имате нужда от помощ? Моля свържете се с нас на телефон 0885/300 382, за да разговаряте с оптик, който ще Ви помогне.

Подобно на диоптричните очила, контактните лещи коригират късогледство, далекогледство, астигматизъм и пресбиопия. Около 20% от хората, нуждаещи се от корекция на зрението, носят контактни лещи.

Контактните лещи са на пазара повече от век. През това време многобройните подобрения позволяват на всеки, който иска, да носи контактни лещи. Ако преди време са Ви казвали, че няма да можете да носите контактни лещи, то това не е валидно днес!

Благодарение на напредналите технологии, в днешно време се предлагат много видове контактни лещи. Те се групират в зависимост от:

• Материала, от който са направени
• Режима на носене
• Периода на подмяна
• Дизайна на лещите

 

Материали 

Според материала, от който са направени, контактните лещи се разделят на няколко основни вида:

Меки контактни лещи – направени от гелообразни, съдържащи вода пластмаси, наречени хидрогели. Този вид лещи са най-често използваните. Те са малко по-големи по размер от Вашия ирис.

Твърди контактни лещи – старите твърди лещи се изработват от материала „полиметилметакрилат“ т.е. от плексиглас, който не пропуска кислород до окото. В днешни дни, този вид лещи са заменени от газпропускливите и рядко се използват.

 • Газпропускливи контактни лещи – произвеждат се от твърди, хидрофобни пластмаси и са особено подходящи при пресбиопия и висок астигматизъм. Диаметърът на тези лещи е по-малък (8 мм) и предоставят по-ясно зрение в сравнение с хидрогелните лещи.

Силикон-хидрогел лещи – вид меки контактни лещи, известни също и като „дишащи“ лещи, изработени от силиконов полимер. Те пропускат повече кислород към окото, в сравнение с меките (хидрогелни) лещи. Силикон-хидрогел лещите навлизат все повече в ежедневието на потребителите и се смятат за едно от най-добрите постижения в контактологията.

 

Подмяна и режим на носене на контактните лещи

Според времето за носене, контактните лещи се разделят на два вида:
•    Ежедневно носене – трябва да бъдат сваляни и почиствани всяка вечер
•    Удължено носене – може да се спи с лещите през нощта, обикновено до седем или 30 дни последователно без сваляне на лещите от очите

 

Време на подмяна на контактните лещи
Класификация на меките контактни лещи, въз основа на това на какъв интервал от време трябва да бъдат подменяни (режим на подмяна):

•   Еднодневни – Изхвърлят се след един ден носене и се заменят с нови.
•   Ежедневно носене – Слагат се сутрин и се свалят вечер, могат да бъдат от едно- до дву-седмични и едномесечни, след което се заменят с нови.
•   С удължено носене “overnight” – Изхвърлят се след една седмица непрекъснато носене, без сваляне, след което се заменят с нови.
•   Непрекъснато носене – Изхвърлят се след 30 дневно непрекъснато носене и се заменят с нови.
•   Планирана подмяна – Изхвърлят се месечно, тримесечно или по-рядко, например годишно и се заменят с нови.

 

Дизайн на контактните лещи
Съществуват много разработени дизайни на контактните лещи с цел да се коригират различните нужди и зрителни проблеми на очите:

 • Сферични – това са стандартни контактни лещи, със заоблен дизайн, които могат да коригират миопия (късогледство) или хиперметропия (далекогледство).
 • Торични – контактни лещи, коригиращи астигматизъм (вкл. и за късогледство и далекогледство).
 • Бифокални – контактни лещи с различни зони за зрение на близко и далечно разстояние за коригиране на пресбиопия.
 • Мултифокални – специален осъвременен дизайн на лещите за корекция на пресбиопия, при които зоните за близко и далече обикновено са в лява или дясна леща, в зависимост от доминантното и недоминантното око.
 • Цветни лещиповечето видове лещи, описани по-горе могат бъдат цветни за подобряване на естествения цвят на очите – например зеленият ви цвят да стане още по-зелен или лещи, които могат да променят изцяло цвета на окото – от кафяво на синьо например.
 • Ортокератология (Orthokeratology) – лещи, специално разработени за възстановяване формата на роговицата по време на сън, за да не се налага да се носят през деня.

В днешни дни грижата за лещите е по-лесна от всякога – съществуването на мултифункционални разтвори и еднодневни лещи значително ни улеснява и пести времето ни.

 

Основни стъпки при почистването на меки лещи:

 1. Измийте добре ръцете си, за да не пренесете мръсотия по лещите. Избягвайте използването на овлажняващи сапуни и кърпи с влакна.
 2. Започнете с едната леща, като я почистите с разтвор – тази стъпка отстранява залепналите по лещата наслагвания, козметика и други остатъци. Препоръчва се разтъркване на лещата в дланта ви за няколко секунди, дори и да използвате продукт, на който пише, че не е нужно търкане.
 3. Изплакнете лещата отново – спазвайте препоръчаната на опаковката продължителност.
 4. Поставете лещата в чист контейнер и напълнете с ново количество разтвор. Никога не доливайте разтвор върху старото количество. Дезинфекцията убива микроорганизмите и нужното време варира в зависимост от продукта.
 5. Повторете стъпките и за другата леща

 

Как да почистим контейнера си

Много важно е да почистите, изплакнете и изсушите контейнера си след употреба. Премахнете старото количество разтвор и търкайте вътрешността на контейнера с чисти пръсти за поне 5 секунди. След това напълнете с ново количество разтвор (никога вода!) и оставете контейнера надолу с капачките. Съществува риск в контейнерът да се развият бактерии и други микроорганизми. Затова се препоръчва да сменяте лещите на 1 или най-много на 3 меесеца.

 

Златни правила

 • Никога не докосвайте върха на бутилката с разтвор до нищо, дори и до тялото си. Това може да доведе до заразяване на разтвора
 • Избягвайте попадането на чешмяна вода върху лещите, защото тя може да съдържа микроорганизми, водещи до очни инфекции
 • Почиствайте аксесоарите си за лещи много внимателно (най-вече контейнерите)
 • Някои офталмолози препоръчват почистването на контейнерите да става с дезинфекциращ или мултифункционален разтвор, вместо с вода. Причината е, че бактерията Акантамеоба може да се съдържа във водата и да живее в контейнера с години.
 • Последни проучвания показват, че избърсването на контейнера с чиста кърпичка или поставянето му надолу с отворите върху чиста кърпичка могат да помогнат за избягването на замърсяване и заразяване.
 • Винаги изхвърляйте контейнера си веднъж на месеца или на друг препоръчан период

 

В заключение, най-важното е да почиствате и дезинфекцирате лещите си веднъж на ден. Ако носите лещи за постоянно носене (денем и нощем), почиствайте ги и ги дезинфекцирайте веднага след сваляне.

Всеки, който за първи път слага контактни лещи си задава въпроса: „Как мога да разбера дали контактната ми леща не е сложена наопаки?“

Отговорът е много лесен, ако знаете какво да гледате. Разликата е много малка, но я има. Просто трябва преди да поставите лещата в окото си да се уверите, че тя прилича на разрязана на две топка, а не на чиния за супа, чийто ръб е обърнат навън. Сложете лещата върху възглавничката на показалеца, вдигнете го на нивото на очите си и огледайте. Ако ръбчетата стърчат точно нагоре, всичко е наред. Ако ръбчетата стоят леко извити встрани, лещата е наопаки.

Някои контактни лещи имат лазерна маркировка, например името на марката върху ръбчето за да ви улеснят. Ако името се чете – лещата не е наопаки.

Не се притеснявайте, ако поставите лещата в окото си докато е наопаки. Ще я чувствате как мърда, но няма да ви увреди. Извадете лещата, обърнете я в правилна позиция и я поставете отново.

Слагане на контактни лещи

Измийте ръцете си прилежно. Не използвайте ароматизирани или мазни сапуни. Избягвайте използването на продукти съдържащи ланолин и овлажняващи лосиони.

Добре е винаги да започвате от едно и също око, за да не объркате коя леща за кое око е.

 

Сваляне на лещите

Винаги измивайте ръцете си преди да свалите лещите. За да свалите лещите погледнете нагоре или встрани докато издърпвате надолу долния клепач.  С пръст приплъзнете внимателно лещата към бялата част но окото. Леко стиснете лещата с палеца и показалеца и я извадете от окото.

Докато не започнете да сваляте контактните си лещи с лекота, Ви съветваме да нямате дълъг маникюр, за да не надраскате или увредите окото си.

Твърдите контактни лещи могат да се свалят като си поставите дланта под окото и го отворите широко. След това с единия от пръстите на другата си ръка издърпвате кожата между горния и долния клепач встрани към слепоочието като държите окото си широко отворено. След това мигнете. Контактната леща трябва да отскочи направо в дланта Ви.

Има и специални приспособления/инструменти за изваждане на лещите от окото. При употребата им те трябва да докосват само лещата и в никакъв случай окото.

Изследователите определят UV лъчите за една от причините за катаракта. Излагането на твърде много UV лъчи може да доведе и до състояние известно като фотокератит.

Ето защо, в наши дни някои контактни лещи имат UV филтър. Той не може да бъде видян с просто око, защото той е безцветен, за да не затруднява виждането. Ако лещите Ви имат такъв филтър, то това е изрично посочено на опаковката.

Важно: Контактните лещи с UV защита не изместват слънчевите очила. Контактните лещи покриват само роговицата Ви, а не цялото око.

Слънчевите очила с UV защита покриват цялото Ви око и части от лицето в близост до очите, в зависимост от размера на очилата. Ето защо препоръчваме да носите и слънчеви очила.

Никак не е приятно, когато грим попадне в окото Ви, но е още по-неприятно, ако сте с контактни лещи, защото може да полепне по тях. Следвайте следните правила, за да запазите очите си и да се чувствате добре:

 

 • Поставяйте контактните си лещи преди да се гримирате. Измивайте грижливо ръцете си преди да докоснете лещите, за да не оставите по тях крем, лосион или друг козметичен продукт
 • Използвайте само антиалергичен грим
 • Сравнени със сухите, по-малко вероятно е кремообразните сенки да попаднат в окото Ви,  но ако това се случи, те могат да предизвикат раздразнение на очите. Избирайте сенки на водна, а не на маслена основа
 • Ако предпочитате сухите сенки, желателно е да ги поставяте докато окото Ви е затворено. След това отстранете излишното преди да отворите окото
 • Никога не поставяйте очна линия между окото и миглите. Слагайте очна линия само там, където тя е достатъчно далеч от окото
 • За да отстраните грима, измийте и подсушете ръцете си. След това махнете контактните лещи като внимавате да не ги докосвате до грима. Едва след това използвайте препарат за сваляне на грима
 • Сменяйте грима си често – поне на всеки три месеца. Не използвайте остарял грим, защото с времето в него попадат бактерии, а от там те навлизат в очите Ви и могат да причинят инфекция. Можете да разпознаете стария грим по странната му миризма. Освен това не използвайте чужд грим и не давайте своя на други хора.

Хората, които носят контактни лещи рано или късно изпадат в тази ситуация. Изваждането на лещата е лесно, когато знаем няколко трика. И не се притеснявайте – лещата не може да се загуби зад окото ви.

 

Изваждане на заседнала контактна леща

Обикновено лещите, които засядат в очите са меки. Първата стъпка е да измиете ръцете си и да установите къде се намира лещата в окото.

Ако заседналата леща е правилно позиционирана върху роговицата, това най-вероятно означава, че тя е изсъхнала. Това се случва, когато заспите с лещите. В този случай, изплакнете залепналата леща за няколко секунди с физиологичен разтвор, мултифункционален разтвор или с овлажняващи капки. След това затворете очи и нежно разтрийте горния клепач, докато усетите, че лещата се движи. Ако лещата все още не помръдва, повторете процедурата, като мигате след всяко изплакване. Възможно е да се наложат няколко изплаквания и до 15 минути, докато лещата се хидратира и размърда. След като лещата се раздвижи я премахнете както обикновено.

Ако чувствате разрдазнение или сухота в окото след премахване на лещата, овлажнете очите си със стерилен физиологичен разтвор или изкуствени сълзи. Ако дразненето продължи и очите ви се зачервят, посетете офталмолог.

Ако заседналата леща е извън центъра на окото ви, завъртете окото си в противоположната посока на тази, в която се намира контактната леща. Например, ако мислите, че лещата е заседнала под горния ви клепач, погледнете надолу. Нежно разтрийте горния си клепач и мигайте често, за да отместите лещата към центъра на окото ви и да я извадите. Ако е необходимо изплакнете окото си с физиологичен разтвор или изкуствени сълзи.

Ако лещата остане заседнала извън центъра на окото, опитайте да поставите нова лещи и мигайте нормално. Това би могло да помогне на заседналата леща да се придвижи към центъра на окото, от където може да бъде свалена лесно.

 

Премахване на газпропусклива леща (твърда) заседнала в окото

Техниката за изваждане е различна, ако заседналата леща е газпропусклива. Не бива да масажирате клепачите, защото лещата е твърда и може да нарани окото.  

Ако лещата е заседнала в бялата част на окото, използвайте върха на пръста си и нежно натиснете окото си отстрани на ръба на лещата, за да развалите вакуума, който  държи лещата.

Другото решение е да използвате „вендуза“, която можете да намерите в аптеките. Нежно допрете вдлъбнатия край на прибора до центъра на лещата и той ще залепне за нея. След това нежно издърпайте лещата.

1.Не мога да нося контактни лещи:

Напротив, можете! Благодарение на напредналите технологии през последните години, абсолютно всеки може да носи контактни лещи. Днес вече има бифокални лещи за хора с пресбиопия и торични лещи, които коригират астигматизъм.

 

2.Контактните лещи могат да се изгубят в/зад окото ми:

Не, не могат! Тънка мембрана, наречена конюнктива покрива бялата част на окото Ви и се свързва с вътрешната страна на клепачите, което прави невъзможно хлътването на лещата в/зад окото Ви.

 

3.Контактните лещи са неудобни:

Това съвсем не е така. След кратък период на адаптация, повечето хора дори забравят, че носят контактни лещи. За тези, които все пак изпитват някакъв дискомфорт, има няколко средства за защита след като се изясни причината за него.

 

4.Лещите могат да се залепят завинаги за окото ми:

Меките лещи могат да залепнат за повърхността на окото Ви, ако тя се изсуши, но при прилагане на стерилен физиологичен разтвор или универсален такъв, те отново ще започнат да се движат.

 

5.Поддръжката на контактните лещи е много трудна:

Не е вярно. Един добър разтвор за контактни лещи улеснява почистването и дезинфекцията им. Другият вариант е да избегнете напълно грижата за лещите си като носите еднодневни.

 

6.Носенето на контактни лещи причинява различни проблеми и заболявания на очите

Истина е, че контактните лещи могат да повишат риска от развитие на някои заболявания. Ако следвате инструкциите на очния си лекар за това как да се почистват лещите, колко дълго да се носят и колко често да се сменят, носенето им ще е напълно безопасно.

 

7.Няма да успея да си сложа лещите:

Разбира се, че ще успеете. Може и да изглежда трудно първоначално, но Вашият очен специалист ще Ви научи както да слагате, така и да махате контактните лещи. Повечето хора се научават по-бързо, отколкото са предполагали.

 

8.Контактните лещи могат да изскочат/изпаднат от очите ми:

Преди години, твърдите контактни лещи понякога са изкачали от очите по време на спорт или други активни дейности. Но съвременните контактни лещи, включително и газ-пропускливите прилепват плътно до окото, така че изключително рядко се случва лещата да падне неочаквано.

 

9. Контактните лещи са твърде скъпи:

Не е вярно. Понякога контактните лещи са дори по-евтини от едни хубави диоптрични очила.

 

10. Твърде съм възрастен да нося контактни лещи:

С появата на бифокалните контактни лещи и тези, специално създадени за сухи очи, възрастта вече не е бариера за една успешна употреба на контактни лещи.

Дали ще изберете да носите контактни лещи или диоптрични очила, това зависи от Вашите индивидуални предпочитания. Решението за това зависи от много фактори: начин на живот, комфорт, бюджет и естетични виждания. Преди да вземете решение, имайте предвид че няма еднозначен отговор кой от двата варианта е по-добър, тъй като и в двата случая има предимства и недостатъци що се отнася до качество на зрението, лесна употреба и комфорт.

 

Преимущества и недостатъци на контакните лещи:

Преимущества:

 • Контактните лещи прилепват към формата на окото и по този начин предоставят безпрепятствен и ясен образ, без изкривявания.
 • Контактните лещи не изпадат от очите при спортни и други ежедневни дейности, изискващи динамични движения.
 • Не е необходимо да напасвате облеклото си към контактните лещи, тъй като те са почти незабележими.
 • Лещите не са зависими от температурата навън. Те не се изпотяват при студено време, за разлика от очилата.
 • Ако искате да видите как ще изглеждате с различен цвят на очите, можете да експериментирате с цветни контактни лещи. Днес дори има и контактни лещи със специален ефект, който можете да съчетаете с подходящ театрален костюм.
 • Някои видове контактни лещи могат да променят формата на Вашата роговица, докато спите. Чрез новият метод ортокератология лещите леко притискат окото по време на сън и му придават правилна форма, като тази при хората, които имат нормално зрение. През деня лещите се свалят и човекът, който ги използва, няма нужда да слага други или да носи очила. Това е голямо предимство за очите, защото те могат да поемат достатъчно количество кислород.

Недостатъци:

 • Някои хора изпитват трудности при поставянето на контактни лещи. След усвояване на правилната техника и придобиване на опит обаче това вече няма да е проблем.
 • Лещите намаляват количеството кислород, което достига до Вашето око, което може да причини или да повиши риска от изсушаване на очите.
 • При работа с компютър носенето на контактни лещи вероятно ще допринесе за изостряне на симптомите на синдрома на компютърното зрение. Дългият престой пред монитора води до хронично главоболие, замъглен поглед и бърза умора на очите, тъй като те се натоварват значително при работа с компютър.
 • Носенето на контактни лещи трябва да бъде съпътствано от перфектна грижа и поддръжка, както на самите лещи, така и на контейнера за съхранението им, за да се избегнат сериозни инфекции на очите. Ако Ви е трудно да спазвате това условие, изберете еднократни контактни лещи.
 • Ако често заспивате неочаквано докато носите еднократни контактни лещи, очите Ви ще бъдат сухи, зачервени и раздразнени след като се събудите. В такъв случай, по подходящ вариант ще бъдат контактните лещи за удължена употреба. Някои видове могат да се носят до 30 дни.

 

Преимущества и недостатъци на диоптричните очила:

Преимущества:

 • Носенето на очила намалява нуждата да докосвате очите си, което от своя страна намалява риска от развитие на инфекции и дразнене в очите.
 • Ако очите Ви са сухи и чувствителни, очилата няма да обострят тези проблеми, за разлика от контактните лещи
 • В дългосрочен план цените на очилата като цяло са по-достъпни в сравнение с цените на контактните лещи. Не е необходимо да ги сменяте всяка година (освен ако не ги счупите) и дори диоптрите Ви да се променят с времето, можете просто да си поръчате нови стъкла, като запазите рамката си.
 • Очилата често служат като моден аксесоар, с който да Ви разпознаят отдалеч.
 • Очилата предоставят защита от външни фактори като вятър, прах и други замърсявания.

Недостатъци:

 • Очилата стоят на около няколко сантиметра от очите Ви, така че периферното зрение може да бъде затруднение. Също така, много клиенти споделят, че когато за пръв път за сложили очила са имали замъглено зрение и затруднения при фокусирането на различни обекти.
 • Някои хора просто не се възприемат и чувстват дискомфорт при употребата на очила.
 • Очилата се влияят от външните фактори на околната среда- при студено време, те се изпотяват.
 • Някои диоптрични рамки оказват постоянен натиск върху носа и зад ушите, който причинява главоболие и дискомфорт.

Благодарение на напредналите технологии, днес много хора могат да успешно да използват контактни лещи, дори и да предпочетат да носят очила като главна форма на корекция на зрението. Затова, решението дали да носите контактни лещи или очила, и това кога да ги използвате, е въпрос на Ваше предпочитание.

Probvaiochila.bg е директен вносител на италианската фирма SOLEKO.

SOLEKO е създадена през 1975 година и днес е известна с производството на висококачествените цветни лещи QUEEN’S.

 

Цветните лещи QUEEN’S се предлагат в 3 варианта:

QUEEN’S Solitaire – с един цвят: за допълване на цвета на очите ви

Тримесечни цветни лещи, очите изглеждат атрактивни и привлекателни

QUEEN’S Twins – с два цвята: основен цвят + контур

Едномесечни цветни лещи, очите изглеждат атрактивни и привлекателни

QUEEN’S Trilogy – с три цвята: основен цвят + втори цвят + контур

Едномесечни цветни лещи, очите изглеждат атрактивни и привлекателни, съчетанието на три деликатни цвята придава класа и елегантност

www.soleko.it

Контактните лещи се делят на няколко вида в зависимост от честотата на подмяната им:

Еднодневни – заменят се всеки ден

За честа смяна – заменят се веднъж на месец или на 3 месеца

За дълга употреба – заменят се на 6 месеца или година

 

Време за подмяна на лещи и време на носене

Често клиентите се бъркат между тези две неща. Времето за подмяна на лещите определя колко често те трябва да се изхвърлят и да се заменят с нови – т.е. дали са еднодневни, месечни, тримесечни, едногодишни. Времето на носене на лещите определя колко дълго можете да носите лещите преди да ги свалите. „За дневно носене“ означава, че лещите трябва да се носят само през деня и да се свалят вечер. „За удължено носене“ означава, че можете да ги носите постоянно за 2-3 дена, включително и през нощта.

 

Защо е нужно да изхвърляме лещите?

Колкото по-често сменяте лещите, толкова по-здравословно и удобно ще се чувтсват очите ви. С времето върху лещата се натрупват протеини, калций, мазнини произведени от окото. Тези отлагания правят лещата по-неудобна и могат да доведат до инфекции. Почистването на лещите не премахва на 100% всички отлагания.

 

Еднодневните лещи: най-удобният и здравословен избор

Има два начина да избегнем грижата за лещите: първият е да носим контактни лещи за удължено носене без да ги сваляме няколко дни и да ги изхвърлим, след като ги свалим. За съжаление, преспиването с лещи не е добро решение за всеки и може да увеличи риска от инфекции.

Другият начин са еднодневните лещи, които се изхвърлят всяка вечер след сваляне. Много очни специалисти и клиенти, които носят такива лещи смятат, че те са най-доброто решение – те са винаги удобни, защото не се налага почистване и са здравословни, защото по лещата не се натрупват протеинови и други отлагания.

 

Колко струват еднодневните лещи?

От много години се знае, че честата смяна на лещите е много по-здравословна. Проблемът е бил в това, че лещите са били твърде скъпи, за да се изхвърлят често и затова са се ползвали различни разтвори и методи да се удължи живота им. С годините производителите намират начин да произвеждат висококачествени лещи на по-ниски цени, което ги прави по-достъпни за честа смяна.

Предимството на еднодневните лещи в ценово отношение е, че не се налага закупуването на почистващи и дезинфекциращи продукти (разтвори и други).

Продължителното носене на контактни лещи  и преспиването с тях би могло да е най-доброто решение, ако искате да се будите всеки ден с ясно зрение.

Според времето на употреба, съществуват два вида контактни лещи:

-              За дневна употреба /свалят се преди сън/

-              За продължително носене /лещи, които можете да носите и през нощта/

Лещите предназначени за най-продължителна употреба са много по-тънки от тези за дневно носене и са направени от силикон хидрогел. Този модерен материал позволява на лещите за продължителна употреба да „дишат“, пропускайки повече кислород до роговицата. Това е особено важно, когато лещите се носят постоянно или за продължителен период от време.

 

Рисковете, които крият лещите за продължителна употреба

Първите лещи за продължителна употреба са одобрени през 1981г., като техния лимит е бил максимум две седмици без сваляне. Малко след това други лещи получили медицинско одобрение за постоянна употреба за период от 30 дни. Въпреки това, направени проучвания доказват, че честотата на очни инфекции е по-голяма сред хората, които носят контактни лещи, докато спят. В следствие, максималния период на носене е намален на седем дни.

При лещите за продължително носене бактерии и други потенциално опасни микроорганизми могат да попаднат върху лещите или между лещите и очите ви. Тези микроби виреят в топлата и влажна среда под контактните лещи, особено когато клепачите са затворени по време на сън. И тъй като контактни лещи намаляват притока на кислород към роговиците, очите ви губят способността си да се борят с инфекциите. Инфекциите причинени от този тип  контактни лещи могат да варират от почервенели очи до по-сериозни състояния като Акантамебен кератит и гъбични инфекции на очите, което може да доведе до трайна загуба на зрението. Ако носите контактни лещи непрекъснато в продължение на няколко дни, рискът от тези проблеми се увеличава значително.

 

Нови лещи за продължителна употреба

Напредъкът в технологията при създаването на контактни лещи допринася за по-безопасни лещи за продължително носене. Освен това, очните специалисти вече са по-предпазливи в подхода си и  в подбора на пациентите, на които да предпишат такъв тип лещи.

Какво представляват новите подходи?

- в днешно време повечето съвременни лещи от този тип са направени от силиконови хидрогелни материали, които позволяват значително повече кислород да премине през лещите. Този факт намалява риска от хипоксия, която прави роговицата по-податлива на възпаления и инфекции

- почти всички меки лещи, предписани за продължително носене, са за еднократна употреба и се изхвърлят в двуседмичен или едномесечен срок. По-честата смяна на лещите за постоянно носене намалява натрупването на протеини, мазнини и други отлагания, които причиняват възпаление на очите и дискомфорт

- съществуват и нови материали за направата на лещи за продължително носене. От такъв материал са направени газопропускливите лещи, които са предпочитани от някои очни специалисти, тъй като те се движат при мигане, за разлика от меките лещи за продължителна употреба, и така се намалява риска от отломки и микроби,причиняващи инфекции

 

Безопасност при носене на лещи и през нощта

Въпреки всички направени подобрения, преспиването с лещи все пак крие доста повече рискове от свалянето им вечер. Поради тази причина, повечето очни специалисти препоръчват лещи, които се свалят вечер.

Инфекциите и усложненията често се получават поради неправилно почистени и дезинфекцирани лещи. Също така, много важно е да се спазват препоръчаните срокове и продължителност на носене на лещите. Обикновено това означава да заменяте лещите се седмично или месечно и да спите без тях поне веднъж седмично.

Важно е да знаете, че излагането на пушек, плуването с лещи и контакта с вода, сухите очи и предишни усложнения са допълнителни фактори увеличаващи риска от проблеми при преспиване с лещи.

Друг начин да запазите очите си здрави е като ги „слушате“. Всеки ден поглеждайте очите си в огледалото. Те трябва:

 • Да изглеждат добре
 • Да се чувстват добре
 • Да виждат добре

Никога, абсолютно никога не съхранявайте контактните си лещи във вода. Въпреки, че чешмяната вода се пречиства, тя може да съдържа бактерии и други микроорганизми, които могат да доведат до сериозни инфекции на очите. Освен това водата не дезинфекцира контактните лещи. Ако ги съхранявате във вода, само за няколко минути или часове, бактериите, гъбичките и други опасни патогени могат да полепнат по контактните ви лещи и от там да ги пренесете в очите си. 

Всъщност, ето защо специалистите ви препоръчват да си сваляте контактните лещи докато плувате, независимо дали го правите в плувен басейн, езеро или океан. Многото микроорганизми, които живеят във водата лесно могат да се прикрепят към контактните лещи и да ви създадат проблеми по-късно. Ако все пак решите да плувате с тях, поне сложете плувни очила, които да предпазят лещите и очите ви; или ако сте с еднодневни контактни лещи – свалете ги веднага след като приключите с плуването и сложете нови.

Според статистиката рефрактивните операции имат много висок процент на успеваемост. Според последни проучвания, над 95% от хората са доволни от резултатите след операция.

И все пак тези операции не гарантират перфектно зрение на всеки. Резултатът зависи много от начина, по който вашата роговица реагира на енергията на лазера и как очите ви се възстановяват след операцията. Понякога след рефрактивна операция пациентите страдат от заслепяване, ореоли и звездички при гледане на светлини. Също така, може да се образува несиметричен астигматизъм.

За повечето хора, които не са постигнали перфектно зрение след операция проблемите са пренебрежими. В някои случаи обаче тези проблеми са по-сериозни и могат да повлияят на качеството на живот и да причинят ефекти като главоболие, напрежение в очите и затруднения при нощно шофиране.

Рефрактивните операции променят формата на предната повърхност на окото, като премахват микроскопични количества тъкан от роговицата. Понякога това може да доведе до деформации на роговицата и до влошено зрение. Възможно е тези деформации да се коригират с втора операция, освен ако роговицата ви не е твърде изтъняла след първата процедура. В тези случаи е най-подходящо използването на газпропускливи или хибридни контактни  лещи.

 

Газпропускливи лещи след рефрактивна операция

Предимството на газпропускливите лещи е, че те са твърди и запазват формата си в окото. Разстоянието между роговицата и задната повърхност на лещата е пълно със сълзи, които покриват неравностите на роговицата, причиняващи аберации. Твърдата и гладка повърхност на газпропускливата леща оптически коригира неравностите на роговицата и елиминира размазаното и неясно зрение.

За сравнение, меките контактни лещи са много гъвкави и променят формата си в окото. По тази причина те не могат да коригират неравностите и аберациите, причинени от тях. Същото се отнася и за очилата – те по никакъв начин не влияят на формата на роговицата и не могат да коригират зрението. В общия случай очилата са добро решение за стандартните отклонения в зрението – късогледтсво, далекогледство и симетричен астигматизъм.

 

Контактни лещи със специален дизайн за след очни операции

Рефрактивните операции и LASIK променят формата на роговицата и затова се налага използването на газпропускливи или хибридни контактни лещи със специален дизайн.

Често се препоръчват газпропускливи лещи с по-голям диаметър, асферични или лещи, при които централната зона е много по-плоска от периферията. Също така, подходящо е използването на склерални контактни лещи, които са с много голям диаметър и покриват бялото в окото (склерата). Те са много ефективни за коригиране на роговични аберации и несиметричен астигматизъм. Също така се използват при симптоми на сухо око след операция.

За да се измери точната геометрия на роговицата се използват специални инструменти наречени роговичен топограф.  Същите уреди служат за заснемане формата на роговицата преди рефрактивни операции. Ето защо,изписването и поставянето на контактни лещи след операция е доста по-времеядно и скъпо. Също така, обикновено има период на адаптация към газпропускливите лещи и може да се наложи в началото да ги слагате само за по няколко чааса на ден.

 

Хибридни контактни лещи и дигитални очила

Хибридните контактни лещи комбинират предимствата на два свята – те имат оптическа част, която може да коригира аберации и комфорт на носене близък до този при меките лещи. В повечето случаи те са ефективни колкото газпропускливите лещи при корекция на роговични аберации.

Дигиталните очила са нов вид очила, които могат да коригират дребни рефрактивни грешки на роговицата. Те се произвеждат с нова технология, наречена дигитална изработка, която позволява много по-прецизна обработка на повърхностите на лещите и по-точни диоптри във всяка една точка. Доста клиенти смятат, че дигиталните лещи им осигуряват значително по-добро зрение, отколкото стандартните стъкла за очила.

или
Добави в галерия?

* моля изберете снимката, която желаете да изтриете